Märilini õpingud

Haridustehnoloogia õppekava


Neljas informaatika didaktika loeng

Neljanda loengu teemadeks oli lõiming ja raalmõtlemine. Vaatasime digipädevuse mõistet, Venni diagrammi, projektõpet lõimingumeetodina, digiloovtööd, raalmõtlemist ja algoritmilist mõtlemist.

Esmalt kõnetas mind informaatika ja/vs digipädevus: basseini metafoor joonis. Välja on toodud, et „peaaegu iga muu aine ja klassiõpetaja saab õpetamisega hakkama“  järgmiste oskustega: infokirjaoskus, suhtlus ja koostöö, sisuloome, digiturve, probleemilahendus. Haridustehnoloogina töötades paneb see mind korra ohkama, sest näen väga erinevate tasemetega õpetajaid.  „Täiendava ettevalmistusega muu aine õpetaja saab õpetamisega hakkama“ (informaatika õpetaja) lisaks eelnevale loetelule ka robootika ja programmeerimisega. Ning kolmandaks, erikursuseid peaks õpetama kvalifitseeritud spetsialist. (Laanpere, 2023)

Projektõpe üldiselt on hea eluline õppimise vorm, kus õpitakse eluks väga olulist oskust- meeskonnatööd. Samas enda näitena, kui korraga on vaja olla koolitöödena erinevates gruppides ja leida nende kõigi jaoks ka aega, siis läheb seda paljuks. Ehk siis minu mõte on, et lõiminguprojekte ajastades tuleks uurida, ega samal ajal veel mõnda suuremahulist projekti käsil ei ole.

Digiloovtöö on kolmanda kooliastme kohustuslik projekt, mida võib teha nii individuaalselt kui ka rühmatööna. Rühmatööna loodud koostööprojektis tehakse tööd sarnaselt tarkvara-arenduse meeskonnale IT- ettevõttes, kus igal liikmel on oma roll: analüütik, disainer, projektijuht ja arendaja. Digiloovtöömeeskonnad saavad omale Taiga platvormi.

Kooliinformaatika uuest vundamendist, raalmõtlemisest kuulsime ka esimeses loengus. Raalmõtlemine on arvutuslik probleemilahendus, mis koosneb võimest mõelda abstraktsioonide kaudu,; võimest mõelda osadeks lahutamise kaudu (dekompositsioon); võimest mõelda algoritmide kaudu; võimest mõelda hindamise kaudu; võimest mõelda üldistuste kaudu. (Laanpere, 2023)

Saime ülesandeks rühmatööna luua ainetevaheline (3 projektiga seotud ainet) digiloovtöö projekt. Luua sellele veebileht, tegevuste ajakava, ülesanded ja lisamaterjalid (lingid).

Viited

Laanpere, M. (2023). Informaatika didaktika IFI7034.DT. 4.kontaktpäev: Lõiming. Raalmõtlemine. [Tunnikonspekt]



Lisa kommentaar

Design a site like this with WordPress.com
Alustamine